Biološke čistilne naprave

biološke čistilne naprave, male čistilne naprave, komunalne čistilne naprave,

kompaktne čistilne naprave

ProSIGMA Plus d.o.o.,
Limbuška cesta 2,
2341 Limbuš

Tel.(02) 421 32 00
fax (0)2 421 32 09
Brezplačna št.: 080 88 55
E-pošta: info@prosigmaplus.si

Na začetno stran Na začetno stran Natisni stran

Lastniki hiš bodo male čistilne naprave morali nadgraditi


 

 
Richard Haimann, 9. junij 2009, 10:50
 
Vodna direktiva EU, ki bo začela veljati leta 2015, bo od lastnikov zemljišč zahtevala več. Najmanj vsako drugo malo čistilno napravo je potrebno modernizirati. Ampak le nekatere zvezne dežele bodo za nadgradnjo nudile finančno pomoč. Predvsem za socialno šibka gospodinjstva predstavljajo te zahteve veliko breme.
 
 

Če kupujete malo čistilno napravo je pametno nove vodne EU-standarde upoštevati že zdaj!

 
Več kot pol milijona lastnikov zemljišč v Nemčiji mora nadgraditi svoje male čistilne naprave, ali pa obstoječe naprave zamenjati za nove, da bi izpolnili tehnične standarde vodne direktive EU, ki bo začela veljati 2015. To jih bo stalo več tisoč €! Nove EU-standarde pa morajo upoštevati tudi potencialni investitorji. Nekatere zvezne dežele za to nudijo finančno pomoč. Strokovnjaki svetujejo, da z modernizacijo ne čakate predolgo.
 
″Veliko lastnikov hiš, želi z izdatki za nadgradnjo zavlačevati čim bolj dolgo″ pravi Ralf Hilmer, generalni direktor severne deželne zveze, nemškega združenja za vodno gospodarstvo, odpadne vode in odpadke (DWA). Na koncu lahko postane drago. ″Če bodo lastniki zemljišč čakali do konca in nato na enkrat želeli modernizirati svoje naprave, ali jih zamenjati za nove, bo povečano povpraševanje povzdignilo cene v višave″, opozarja Hilmer. Naraščanje cen pa bi lahko na koncu popolnoma izpraznilo zaloge razpoložljive finančne pomoči, ki jo trenutno nudijo nekatere dežele.
 

Nadgradnje stanejo od 2.000 do 6.000 €

 
Bodoča EU-direktiva narekuje, da se morajo vse male čistilne naprave nadgraditi do biološke stopnje čiščenja, da bi odpadne vode skoraj popolnoma očistili klic in dušika, pojasnjuje Gabriele Stich iz Izobraževalnega in demonstracijskega centra za decentralno ravnanje z odpadnimi vodami (BDZ) Leipzig. Enodružinske hiše, z obstoječo malo čistilno napravo, z rezervoarjem iz betona ali umetne snovi, naj bi nadgradnja po novih čistilnih standardih stala od 2000 do 4000 evrov, pravi Hilmer. ″Pri starejših zidanih greznicah lahko investicija znaša tudi do 6000 evrov, saj je v takem primeru potrebno zamenjati rezervoar.″ Kljub, na prvi pogled, primerljivo majhnih stroških, bo finančna obremenitev za družine na pragu revščine zelo velika.
 

Le nekatere zvezne dežele nudijo prizadetim lastnikom finančno pomoč. Višina teh pa je po podatkih panožne informacijske službe zelo različna. Tako znaša pomoč na Bavarskem in v Thüringnu 1500 evrov na posamezno hišo. Kadar v hiši živi osem ali več oseb, ta znesek v južno-nemškem Freistaatu znaša celo 2500 evrov. V Mecklenburg-Vorpommern znaša finančna pomoč 750 evrov, kadar investicija znaša najmanj 3500 evrov. Saška nudi pomoč za nadgradnjo obstoječe naprave v višini 1000 evrov, ob nakupi nove naprave pa 1500 evrov. Schleswig-Holstein nudi 770 evrov pomoči na stanovanje. Saška-Anhalt pa podeljuje posojila z 1,99 odstotno obrestno mero.

 

Varčevanje pri investiciji se ni izplačalo!

 
Male čistilne naprave čistijo hišne odpadne vode na mestu. Očiščena voda ponika v tla. Decentralizirane naprave so še vedno močno prisotne v podeželskih, redko naseljenih regijah, saj bi bila izgradnja kanalnega omrežja za čiščenje odpadne vode v centralni čistilni napravi predraga. ″Trenutno je v Nemčiji še več kot 1,7 milijonov delujočih malih čistilnih naprav″, pravi Hilmer. Le okoli 400.000 naprav bodo verjetno do leta 2015 nadomestila novo položena kanalska omrežja. Od 1.3 milijonov individualnih naprav za čiščenje odpadne vode, ki bodo delovale še naprej, bo vsako drugo potrebno modernizirati. Predvsem na vzhodu se marsikatero okrožje in občina, v podeželskih regijah, kjer je vedno manj prebivalcev, odpoveduje izgradnji nove kanalizacije.
 

Začetnik tega je Saška, kjer naj bi se število prebivalcev od danes živečih 4,5 milijonov do leta 2020 zmanjšalo na 3,9 milijonov, in do leta 2050 celo na le tri milijone prebivalcev. ″Še pred petimi leti je bilo v Freistaatu v planu, da bi 95 odstotkov vseh prebivalcev priključili na centralno čistilno napravo″, pravi BDZ-strokovnjakinja Stich. Danes pa naj bi bilo predvidenih le še 86 odstotkov priključkov. Stich: ″Predvsem v podeželskem območju male čistilne naprave tako ne bodo le prehodna rešitev, ampak trajni način odstranjevanja odpadnih voda.″

 
Več informacij najdete na naslednjih internetnih straneh:
© ProSigma d.o.o. Vse pravice pridržane. Piškotki in zasebnost Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com